Град Китен се намира в югоизточната част на България на бреговата ивица на Черно море. В близост е до Бургас, Приморско и община Царево.Неговата красота е в живописната околна среда и двата прекрасни плажа; Северният плаж (Атлимант) и южният (Караагач). Между двата плажа е разположен полуостровът с митичното имеУрдовиза.

Релеф

Релефа в Китен е от голямо значение за туризма. Прекрасните два залива – Атлимант и Караагач, които имат води със спокойно течение. Има и други заливи по Странджанскотокрайбрежие, които са: Стомполо, Каваците и Сополкото, всеки един от тях се отличава със своя климат,релеф и красота.
В курортния град Китен има 2 пясъчни плажа с площ около 145 000 квадратни метра. Плаж Атлимант се намира на север, неговата площ е 81 000 квадратни метра, обраграден е с красиви пясъчни дюни и високи масивни скали. Южният плаж се дели на две-„Къмпинг Китен” и „Китен-юг”, разположен е на залива Урдовиза, който е по отворен от към морето, неговата площ е 1380 метра. На юг граничи с река Караагач, а на север със скалистият полуостров Урдовиза, където се намира пристанището. В близост до Китенският курорт се намират плажовете на Приморско – „ Приморско юг” и „Приморско”, те са сред най-големите плажове на южното черноморие.

Климат

За Китен е характерен преходно-средиземноморски климат, който е топъл, мек и има влажен въздух. Средната температура в края на лятото е 12 градуса, а януарската не пада под 2 градуса. През периода от Май до Октомври месец температурите стигат до 27 градуса.
През топлото време от годината, ветровете са по посока северозапад. Времето е неблагоприятно в края на летния сезон около Септември и Октомври месец, когато започват силните дъждове и гръмотевични бури.

Китен се намира на брега на Черно море, което е затворено море- единствената му връзка със Световния океан е Босфора, който ги свързва с Мраморно море. Това обясняваниската му соленост, което важи и за вливащите се в него реки- Дон, Дунав, Днепър и Днестър . Солеността е 18 промила, това отличава Черно море от другите морета , също така и леките му приливи и отливи.

Този благоприятен климат създава добри условия за туризъм, риболов и други водни спортове .Спокойното течение на морето позволява и къпането на малки деца в него, също и липсата на опасни морски обитатели. Независимо, че Китен е южен български курорт, тук няма да чувствате прекалено много топлина поради близостта на планински вериги, от които духа хладно. Мекият климат се дължи на уникалното съчетание на планински и морски въздух, това прави курорта изключително благоприятен за почивка.