На море в Китен, България

хотели, къщи за гости, апартаменти под наем

На 12 км от Китен – Резарват Ропотамо

Отсядайки в отпускащата и едновременно с това енергизираща атмосфера на бутиковите апартаменти за гости – Диамант Китен, Вие имате време и да разгледате някоя и друга забележителност около курортното градче, смятана за символ на района. Резерватът Ропотома, разположен по поречието на едноименната река – Ропотамо – е една от тези забележителности, които си заслужава на отбележите в списъка си с места, които сте посетили. Интересното за резервата са не само богатата фауна, но също и доста нехарактерните за региона лонгозни гори – гори на много етажи, състоящи се от много видове растения и много наподобяващи екваториалните гори. А за скалните образования в резервата се носят не една и две легенди и митове, оцелели и разказвани през годините.

Едно от най-интересните скални образувания е наречено Лъвската глава, защото много напомня формата й, а всъщност е съвкупност от много скални късове. Митовете носят, че на върха на Лъвската глава има кладенец, в който е скрито съкровище. Старите хора в много подробности разказват как Вълчан войвода примамил турците в устието на реката и като нямали накъде да избягат с кораба си, Вълчан взел златното имане. Така и калето до Лъвската глава носи неговото име – Вълчаново кале.

Друг мит е пък за тракийска крепост  на име Ранули, която била закриляна от могъщия скален лъв. Разкопките в региона сякаш потвърждават легендата или просто подклаждат въображението на хората; намерени са части от крепост – крепостни стени и части от църква. Интересните образувания могат да бъдат видяни и докато се разхождате по река Ропотамо с една от малките многоместни лодки; за около 40 минути можете да разгледате околността и дори да стигнете до устието на реката, вливаща се в Черно море. Разходката също ще Ви разкрие цялото разнообразие на флората и фауната в резерват Ропотамо, който е един от най-старите в страната ни. Тук живеят около 250 вида птици, а 71 от тях са в червената книга на застрашените видове, така че определено си заслужава да ги зърнете дори и за миг докато прелитат над Вас.

Можете и да повървите покрай реката, под сенките на дърветата в един зноен летен ден, и в малките езерца наоколо да видите прочутите водна лилия и блатна тръстика. Морският пелин може да срещнете само тук, това е много рядко растение, което се използва и в медицината. За да го запазим, обаче, и за идните поколения, не трябва да се опитваме да късаме нито от него, нито от другите растителни видове.

Прекарвайки деня в резерват Ропотамо можем да съчетаем почивката си с прекрасна визуална лекция за красотите на страната ни. После, връщайки се в луксозната атмосфера на Диамант Китен, може да продължим да рисуваме причудливи картини с въображението си, което сякаш се е развихрило, отключено от легендите за скалните образования в красивия български резерват само на 12 км от Китен.

 

%d блогъра харесват това: